fbpx

Itsenäisyyden tunne muuttuu ikääntyessä – mutta oma koti on aina kullan kallis iästä riippumatta

Ikääntyminen mietityttää meitä jokaista. Me kaikki vanhenemme. Ikääntyminen alkaa heti syntymästä, vanheneminen noin kymmenvuotiaana. Ikääntyessä apua tarvitsee uudella tavalla. Yhtäkkiä ikääntynyt henkilö ei olekaan avun antaja vaan avun saaja. Ruuhkavuodet, jolloin ruokaa laitettiin muille ja oltiin lasten rinnalla heidän kasvunsa aikana, ovat takana päin ja nyt roolit ovatkin muuttuneet. Monelle ikääntyvälle tämä roolien muutos voi olla vaikea ja ristiriitainen. Itsenäisyys kuitenkin säilyy, vaikka se muuttaakin muotoaan ja arki muuttuu.

Itsenäisyys tarkoittaa yleisesti kykyä toimia ja tehdä päätöksiä omatoimisesti. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö apua saisi tai kannattaisi pyytää. Avun pyytäminen ja sen saaminen on tärkeää jokaiselle ihmiselle iästä riippumatta.

Suurin osa iäkkäistä haluaa asua kotona mahdollisimman pitkään.

Ikääntyessä toimintakyky heikkenee ja se on täysin luonnollista. Toimintakyvyn heikentyessä arjen askareista selviytyminen voi muuttua haastavammaksi. Mattojen nostelu ei enää sujukaan yhtä helposti ja ikkunoiden pesu voi tuntua jopa pelottavalta ja syystäkin, sillä kaatumisriski on suuri. Tällöin ikäihmisen itsenäisyys on uudenlaisen koetuksen alla. Apu kotona ja erilaisissa arjen askareissa varmistaa sen, että ikäihminen pystyy asumaan kodissaan mahdollisimman pitkään.

Avun pyytäminen voi olla vaikeaa

Apua voi olla kuitenkin vaikea pyytää, koska moni ikäihminen ei halua rasittaa omia lapsiaan tai muita perheenjäseniään.

Jotta oma itsenäisyys säilyy ikääntyessä parhaalla mahdollisella tasolla, on tärkeää saada toimintaa tukevaa apua. Apua voi olla kuitenkin vaikea pyytää, koska ikäihminen ei halua rasittaa omia lapsiaan tai muita perheenjäseniään. Avun pyytäminen ei ole heikkouden merkki, vaan merkki hyväksymisestä. Asioista on tärkeää puhua ja avun tarve on hyvä sanoittaa ääneen.

Myös sosiaaliset suhteet vähenevät ikääntyessä ja niitä on tärkeää ylläpitää. Lapset voivat toimia loistavassa roolissa tässä, mutta heidänkin aikansa on rajallista. Tällöin ulkopuolinen apu voi olla ratkaisu. Tärkeää on huomioida ikäihmisen oma halu osallistua ja tehdä asioita. Meillä HemmaKodilla keskitytään ikäihmisten tarpeisiin ja koulutamme hemmalaiset eli avustajamme huomioimaan ikääntyvät asiakkaamme. Voimme tarjota siivouspalveluita myös arvonlisäverottomasti, kun sinun tai läheisesi toimintakyky on alentunut väliaikaisesti tai pysyvästi. Tuotamme kotipalvelua, jossa seura ja sosiaalisuus kulkevat jatkuvasti mukana.

Avun pyytäminen on tärkeä askel kohti ikääntymisen hyväksymistä – ethän jää yksin.

Tiesitkö, että voit varata veloituksettoman tutustumiskäynnin asiakaspalvelustamme? Käynnillä kartoitamme palvelun tarvettasi ja tutustumme puolin ja toisin.


HemmaKoti

Vastaamme mahdollisimman pian

Hei, Tervetuloa sivustolle. Napsauta alla olevaa painiketta keskustellaksesi minulle messengerin kautta.

Powered by WpChatPlugins